Official Yngwie Malmsteen
Official Yngwie Malmsteen for fans

Yngwie (Johann) Malmsteen - Biografie
     media: 5.00 din 1 vot

Yngwie (Johann) Malmsteen este fara indoiala unul dintre cei mai tehnici chitaristi de hard rock ai perioadei anilor ‘80. Combinand o tehnica deosebita, specifica lui, caracterizata prin solo-uri rapide, cu enorma dragoste pentru compozitori clasici ca Bach, Beethoven si Paganini, Malmsteen a rescris cartea heavy metal, cu ajutorul puternicelor influente Baroc si Gotic. Amplul sau album de debut, “Rising Force” a reprezentat intrarea lui oficiala pe scena chitaristilor de hard rock, pe atunci cuprinsi de fenomenul cunoscut sub numele de ’shredding’. Pentru elaborarea albumului de debut, Malmsteen s-a concentrat mai mult pe perfectionarea in arpegiile extrem de rapide, decat pe compunerea propriu-zisa a pieselor. Malmsteen a lansat o serie de albume in cursul anilor ‘80, care – in ciuda unor diferente minore de executie a pieselor – erau similare cu albumul de debut ‘Rising Force’, fapt pentru care, criticii au considerat ca progresul artistului era neinsemnat. De asemenea se ajunsese la concluzia ca, setea cu care dorea sa-si imbunatateasca tehnica daduse nastere unei muzici masturbatoare, mecanice si plictisitoare, care nu lasa loc pentru subtilitate sau emotie. Malmsteen a raspuns criticilor afirmand ca… odata ce canta muzica pe care o iubeste, nu doreste sa evolueze sau sa schimbe ceva. De asemenea a insistat cu vehementa ca nu el, ci imitatorii lui au redus compozitiile la simple demonstratii de virtuozitate instrumentala.

Catre sfarsitul deceniului, devenise aproape o figura nedorita printre admiratorii heavy metal, si chiar si cei apropiati lui erau obositi de obsesia lui pentru repetitii, care pareau sa nu se mai termine. Urmand o serie de drame personale si chiar accidente, Malmsteen parea sa-si revina, colaborand cu mici case de productie, la inceput intr-un ritm greoi si odata cu trecerea timpului, din ce in ce mai prolific si mai creator, continuand sa cante ceea ce iubea, si anume stilul neo-clasic, patentat de el.
Yngwie (pronuntie – “ING-vay”) Malmsteen s-a nascut ca Lars Johann Yngwie Lannerback, la Stockholm (Suedia) in 1963, mai tarziu adoptand numele de fata al mamei lui, imediat dupa divortul parintilor sai. Fiind un copil neastamparat, mama lui incercase, initial fara succes, sa trezeasca in el interesul pentru muzica. Pe cand avea 7 ani Yngwie vazuse un reportaj asupra mortii lui Jimi Hendrix si cateva secvente din multele concerte in care Hendrix obisnuia sa-si dea foc chitarei. Brusc, dupa acest eveniment, Yngwie a devenit obsedat de chitara incepand sa invete a interpreta piese ale artistilor lui preferati, Hendrix si Deep Purple. Pornind de la stilul diatonic in care Ritchie Blackmore combina riff-uri simple de blues cu scale minore, Malmsteen ia drumul muzicii clasice, datorita sorei lui care-l expune compozitorilor ca Bach, Beethoven, Vivaldi, Mozart. Exersa obsesiv, uneori pana cand degetele incepeau sa-i sangereze, iar la varsta de 10 ani, mama lui ii permite sa renunte la scoala – unde devenise un cosmar pentru cadrele didactice – pentru a-si exersa talentul muzical.
Yngwie se indragosteste in aceasta perioada de muzica violonistului/compozitorului Niccolo Paganini, dar si de imaginea rebela a muzicianului. In jurul varstei de 18 ani, Malmsteen canta in Suedia cu diverse trupe incercand sa acapareze atentia acelora care erau interesati de pura tehnica instrumentala. Frustrat – pentru ca majoritatea prefera muzica pop, mai accesibila – trimite catorva companii producatoare, casete demonstrative. In 1981, Malmsteen primeste de la Mike Varney (presedinte al companiei Sharpnel Records), invitatia de a merge in S.U.A., pentru a intra in formatia Steeler.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare